Du er her

Danskerne er trygge – men 60 pct. er sårbare over for digitale angreb

Ny undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at kun 40 pct. af danskerne tager sikkerhedskopi af deres data på deres computer. Dermed udsætter de sig selv for en af tidens største trusler på sikkerhedsområdet: ransomware, hvor it-kriminelle låser adgangen til private data og kræver løsesum for at frigive dem. Har man en sikkerhedskopi, kan man selv genskabe data uden at skulle betale.

Ifølge den nye rapport benytter 86 pct. af de adspurgte borgere sig af offentlige digitale tjenester. Af dem har 87 pct. tillid til, at myndighederne håndterer deres personlige oplysninger med den nødvendige fortrolighed og sikkerhed. Netop digital tryghed er en afgørende forudsætning for en vellykket digitalisering af danskernes kontakt til den offentlige sektor.

Undersøgelsen viser, at mange er udsatte for de digitale gidseltagere, som kræver penge for at give adgang til egne data. 8 pct. af borgerne har oplevet ransomware i 2016 og kun 40 pct. oplyser, at de sikkerhedskopierer deres data. Dermed risikerer over halvdelen af alle danskere at miste data, hvis deres computer bliver kompromitteret eller stjålet.

Europol regner i dag ransomware for en af de vigtigste cybertrusler og Center for Cybersikkerhed melder om et stigende antal angreb mod private, myndigheder og virksomheder. Når man først er blevet udsat for ransomware risikerer man at miste eksempelvis dyrebare billeder af sine børn eller fra sommerferien.

”Informationssikkerhed er som et våbenkapløb. Vi kan kun vinde ved, at vi hver især tænker os om og gør det uinteressant at angribe. Det er rigtig vigtigt, at borgerne er rustet til at færdes digitalt. Derfor sørger vi for store årlige informationskampagner, og derfor er regeringen i fuld gang med at udarbejde en ny cyber- og informationssikkerhedsstrategi. En strategi, der skal øge informationssikkerheden hjemme i stuerne, ude i virksomhederne og på de offentlige arbejdspladser,” udtaler Marlene Wiese Svanberg, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.