Du er her

USA: Staten Virginia dropper DRE-stemmemaskiner efter ITU forskers hack

I juli 2017 skabte det overskrifter verden over, da lektor ved IT-Universitetet, Carsten Schürmann, udførte et hack, som blotlagde en række sikkerhedsbrister ved DRE-stemmemaskinerne. Stemmemaskinerne, som bliver brugt til amerikanske valg, er nu blevet decertificerede i staten Virginia.

I en pressemeddelelse udsendt fredag d. 8 september anbefaler departementet for valg i den amerikanske stat, Virginia, at DRE-stemmemaskinerne (Direct Record Electronic) bliver decertificerede.

Efterfølgende har statens valgudvalg imødekommet anbefalingen for at styrke valgsystemets sikkerhed og integritet inden november, hvor statens vælgere skal stemme om, hvem der skal være Virginias næste guvernør. Udvalgets beslutning træder i kraft med omgående virkning og betyder, at DRE-stemmemaskinerne (stemmemaskiner, som ikke producerer et fysisk kvittering) ikke længere må bruges ved valg i Virginia.

I den officielle anbefaling fra departementet for valg henvises der flere gange til nogle hacks, som blev udført af en gruppe hackere på årets DefCon-konference i Las Vegas. En af hackerne var lektor ved IT-Universitet, Carsten Schürmann.

I anbefalingen lyder det bl.a. således:

”Denne anbefaling bliver fremsat af flere grunde, deriblandt; den nuværende sikkerheds-situation, som valg-administrationen befinder sig i; de nyligt offentliggjorte beretninger med fortrolig information, som er relateret til den ikke-autoriserede adgang til DRE-maskiner ved DefCon’s ”Voting Machine Hacking Village”; det faktum, at ingen DRE-maskiner i Virginia producerer en papir-kvittering … ”

I starten af august tidligere i år skabte Carsten Schürmann’s hack overskrifter i en lang række medier verden over og lektoren skrev selv en række anbefalinger til de amerikanske valgansvarlige i et debatindlæg, som blev offentliggjort i magasinet Wired.

I september – mindre end to måneder efter hacket – vækker afskaffelsen af DRE-maskinerne glæde i mange amerikanske medier. Nogle af medierne giver hackerne ved årets DefCon-konference æren for at udløse den debat, som har ført til lovændringen.