Du er her

AAU uddanner jurister til fremtiden – nyt valgfag i persondataret

Når forårssemesteret begynder 1. februar 2016, vil en gruppe jura- og erhvervsjurastuderende på Aalborg Universitet rette deres fokus mod et voksende område inden for juraen, nemlig persondataretten.

Persondataretten handler om den lovgivning, som beskytter fysiske personer oplysninger om sig selv. Persondataretten hænger uløseligt sammen med den teknologiske udvikling – jo mere teknologi jo større behov for persondataretlig regulering.

Persondataretten tog senest et kvantepring lige inden jul. EU’s institutioner nåede her efter næsten fire års forhandlinger til enighed om en ny persondataforordning, som indebærer væsentligt skærpede krav til virksomheder og myndigheder, der behandler oplysninger om kunder og borgere. De skærpede krav suppleres af et bødeniveau på op til 4 % af virksomheders årlige globale omsætning eller 20 mio. EUR.

Der er allerede nu tegn på stigende efterspørgsel efter jurister med kompetencer inden for persondataretten, ikke mindst fordi persondataforordningen også indeholder krav om, at alle offentlige myndigheder og en lang række private virksomheder skal udpege en Data Protection Officer, der skal sikre rammerne for organisationens behandling af personoplysninger.

Undervisningen forestås af persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg fra Danmarks største advokatfirma, Bech-Bruun. Charlotte har tidligere været ansat på Aalborg Universitet, hvorfra hun også – som en af de få i Danmark – har en ph.d.-grad i persondataret. Fagansvarlig for faget er professor Søren Sandfeld Jakobsen, der er en af initiativtagerne til Cyber Crime centret (IECC-Crime Research Centre), der blev etableret på Juridisk Institut, Aalborg Universitet i 2015.