Du er her

Frivillige indtaster tusindvis af kilder fra Danmarks kolonitid

Snart er det 100 år siden, at de vestindiske øer overgik fra Danmark til USA. I den anledning har Rigsarkivet sat gang i et stort projekt, der alene bygger på frivillig hjælp – såkaldt crowdsourcing.

95 frivillige har indtil videre brugt tusindvis af timer på at indtaste godt 14.000 dokumenter fra den danske kolonitid på tropeøerne. Formålet er at give alle mulighed for at læse med i kilderne, og man forventer i alt at indtaste hele 30.000 dokumenter fra det omfattende materiale.

Som noget helt særligt er der bevaret et meget stort antal historiske kilder fra de 250 år, hvor Danmark var kolonimagt på de vestindiske øer. Og Rigsarkivet har for kort tid siden digitaliseret alle de mange dokumenter – i alt 5 millioner billeder, breve, beskrivelser og protokoller. Formålet er at gøre dem tilgængelige for alle på et nyt website, der går i luften i anledning af 100-året for salget af de vestindiske øer til USA.

Kilderne kan dog være svære at læse, hvis man ikke er vant til at læse gammel håndskrift, og man kan ikke søge direkte i de digitale billeder af de håndskrevne dokumenter.
Derfor har Rigsarkivet sat gang i et stort projekt, hvor man får hjælp af en masse frivillige – såkaldt crowdsourcing: 95 frivillige fra blandt andet Danmark og de vestindiske øer har indtil nu brugt tusindvis af timer på at indtaste så mange dokumenter som muligt, så de kan findes i letlæselig og søgbar tekst, når materialet bliver offent­liggjort på det nye website i foråret 2017.

”Rigsarkivet har en rolle som vores fælles hukommelse. Derfor ønsker vi at gøre det her enestående kildemateriale tilgængeligt for så mange som overhovedet muligt. Alle skal have mulighed for at få del i den viden og de spændende historier, der gemmer sig i kilderne. Med hjælp fra alle vores frivillige indtastere bliver dokumenterne meget nemmere at gå til, og man kommer til at kunne søge i dem, så de bliver lettere at bruge til eksempelvis slægtsforskning,” siger Niklas Thode Jensen, der er arkivar hos Rigsarkivet.
I alt har de frivillige indtastet godt 14.000 dokumenter. Niklas Thode Jensen forventer, at de vil nå op på hele 30.000 dokumenter, inden projektet slutter ved udgangen af 2017.

Frivillige vil bidrage til at formidle historien
Et af formålene med projektet er også at teste, hvor interesserede de danske frivillige er i at indtaste det vestindiske kildemateriale. Og indtil videre har interessen været stor.
En af de frivillige indtastere er 67-årige Jens Villumsen fra Ringsted. Han har brugt over 200 timer på at indtaste mere end 600 siders dokumenter fra den danske kolonitid.
”Jeg har en generel interesse for historie, og jeg er særligt optaget af de Vestindiske Øer, som jeg også har besøgt flere gange. Derfor er det i sig selv spændende for mig at dykke ned i kilderne og afdække de historier, de gemmer. Men derudover motiverer det mig også, at jeg kan bidrage til at gøre kilderne tilgængelige for andre interesserede – både her i Danmark og på de Vestindiske Øer,” siger Jens Villumsen.

Nogle af de historier, som Jens Villumsen har fundet i kilderne, handler om de sygdomme, som daværende generalguvernør Von Scholten pådrog sig på tropeøerne, og om et dramatisk dansk skibs­forlis ud for Puerto Rico nær de vestindiske øer i 1842.