Du er her

Uddannelse og opdragelse er vejen til bedre IT-sikkerhed

De kommunale it-chefer vil skabe større forståelse så vi får sikrere it-systemer.
Danske kommuner er blevet bombarderet med cyber-angreb i løbet af 2016. Det fortæller Version2.dk via en undersøgelse DR Nyheder har lavet. Undersøgelsen viser, at 57 ud af de 54 kommuner, der har svaret, fortælller at de har oplevet brud på it-sikkerheden i 2016.

Og hvis man skal tro formanden for de kommunale it-chefer, Henrik Brix fra Favrskov Kommune, så er det svært at sikre, at sikkerheden er 100 procent i orden altid.

- Du får kun absolut sikkerhed, hvis du kobler dig af nettet, og det er svært nok i sig selv, forklarer Henrik Brix til Version2.dk.

Ifølge Henrik Brix er kommunerne dagligt ude for dilemmaet mellem at ville give medarbejderne brugervenlige og håndterbare systemer kontra en så høj sikkerhed som muligt.

- Vil man have et højt sikkerhedsniveau, så går det ud over brugervenligheden og funktionaliteten, og vice versa, forklarer han.

Kommunerne skal uddanne og skabe “awareness”
Ifølge Henrik Brix er den klart mest farbare vej for kommunerne uddannelse.

Kommunerne skal stadig tage stilling til, hvilket sikkerhedsniveau de vil have i deres systemer, men derudover kræver det ressourcer at uddanne brugerne til at bruge deres sunde fornuft.

- Vi bruger ressourcer på uddannelse nu, men det er klart noget, vi kommer til at opprioritere i den kommende tid, siger Henrik Brix.

Yderligere forklarer han, at når man taler om it-sikkerhed i kommuner, så har man at gøre med rigtig mange borgeres følsomme oplysninger, hvorfor det også er vigtigt, at de bliver behandlet ordentligt.

Og her mener Henrik Brix, at awareness er vigtigt.

- Ganske almindelig digital opdragelse set med sikkerhedsbriller, kalder han det.