Du er her

Digitalt samarbejde blandt de yngste børn

Pædagoger i børneinstitutioner tager den digitale samarbejdsportal eTwinning til sig. Mange steder laver flere institutioner projekter sammen via nettet og børnene udveksler billeder, video, lyd og historier. De små børns nysgerrighed og kreativitet er en drivkraft i projekterne.

Styrelsen for It og Læring mærker en stigende interesse fra pædagoger i dagtilbud for at prøve digitalt samarbejde med eTwinning i deres praksis. På en inspirationsdag lærte omkring 40 pædagoger at bruge eTwinning og medieleg i børnehaven og at tilrettelægge netbaserede samarbejdsprojekter for de yngste børn på 3-6 år.

eTwinning er en europæisk samarbejdsportal, der indtil nu mest har været brugt af skoler. Nu begynder børnehaver for alvor registrere sig. Ved hjælp af eTwinning kan børnene arbejde sammen med børn i andre institutioner. Det kan både være med en anden dansk institution og på tværs af landegrænserne. I projekterne udveksler børnene billeder, video, lyd og historier. Det sker i et lukket miljø, som man skal have et password for at logge sig ind i. Det er gratis at bruge eTwinning, der finansieres af EU.

På inspirationsdagen var de helt praksisnære aktiviteter med kamera, tablets og apps i fokus. Det er aktiviteter, som deltagerne umiddelbart kan bruge derhjemme med deres egen børnegruppe. Desuden var der konkrete idéer fra nye, nordiske samarbejdsprojekter.De fleste deltagere valgte at oprette sig med en personlig profil på eTwinning med det samme, så de nu kan afprøve mulighederne i ro og fred hjemme i institutionen.

Projektidéer blev udvekslet, og pædagoger, som allerede er godt i gang med eTwinning, fortalte om deres erfaringer.Der bliver senere oprettet et fælles digitalt rum på eTwinning-portalen, et såkaldt TwinSpace, hvor pædagoger kan udveksle idéer og dele viden. Dette TwinSpace vil pædagoger landet over kunne få adgang til ved at registrere sig på portalen.

Faktaboks
eTwinning blev oprettet af EU i 2005. Det er en del af uddannelsesprogrammet Erasmus+eTwinning omfatter over 300.000 lærere og pædagoger fra 40 lande og mere end 140.000 skoler og institutioner5.000 danske lærere og pædagoger er registrerede som deltagereStyrelsen for It og Læring er dansk eTwinning-koordinator og fungerer som National Support Service.