Du er her

IT-Branchen vil uddanne sikkerhedsagenter

10.000 elever i 5. og 6. klasse skal gennem CodeX uddannes som sikkerhedsagenter, så de bedre kan stå imod de mange trusler, de møder i den digitale virkelighed.
”De unge er blevet mere og mere digitale, hvilket giver en masse muligheder, men som også bringer nye sikkerhedsrisici overfor især de helt unge. Derfor er det vigtigt, at børn og unge bliver undervist i at færdes sikkert på nettet,” siger Rasmus Theede, der er medlem af IT-Branchens sikkerhedsudvalg og formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Som kommende agent skal man gennemføre seks Mission Secure Bootcamps:

  • Min mission, der giver en introduktion til internettet og begreber som hacking og online identitet
  • På sporet, hvor man lærer, hvilke spor man lægger om sig selv på nettet
  • Min sande identitet, om at en online identitet ikke nødvendigvis er det samme som den virkelige
  • Evigt liv, hvorfor skal man beskytte sine konti med kodeord, og hvor længe eksisterer man på internettet
  • Under angreb, hvad gør man mod f.eks. malware?
  • Mission completed, opsamling på, hvad man skal tænke på vedr. sin mobil, køb af app og på sin computer

Kommer man igennem nåleøjet og klarer alle seks bootcamps, kan man kalde sig digital sikkerhedsagent. Man får samtidig licens til at hjælpe andre elever på skolen, så de kan blive mere sikre i det digitale univers, der omgiver dem hver dag.

”Vi har gjort meget ud af, at kommunikere med eleverne i øjenhøjde gennem et spændende univers, så vi giver dem lyst til at arbejde mere og tale med hinanden om it-sikkerhed. Går alt vel, håber vi på at kunne tilbyde CodeX til mere end 300.000 elever næste år,” fortæller Rasmus Theede.

Initiativet hedder CodeX og retter sig i første omgang mod 300 5. og 6. klasser med i alt 10.000 elever. CodeX er udarbejdet af IT-Branchen, Digitaliseringsstyrelsen og Rådet for Digital Sikkerhed. Navnet CodeX har en dobbelt betydning. Det spiller dels på Code X, hvor eleven arbejder i et spionunivers og uddanner sig til at blive sikkerhedsagent. Men det kan også betyde kodeks, der ifølge den danske ordbog er et " sæt af regler eller normer".