Du er her

ITU-forsker promoter ny stikprøve-metode ved det amerikanske valg

Erfaringerne fra det ITU-ledede forskningsprojekt DemTech er også værdifulde i amerikansk kontekst. Lektor Carsten Schürmann tog til præsidentvalget i Washington DC for at diskutere, hvordan stikprøve-metoden ’risk-limiting audits’ kan øge tilliden i amerikanske valg.

Dagen før valgdagen – mens de to præsidentkandidaters bekymringer om manipulation af valgprocessen stadig var et varmt emne i medierne – gav lektor på ITU Carsten Schürmann et oplæg på George Washington University i Washington DC.  om sine erfaringer med risk-limiting audits til de danske valg.   

"I Washington DC og Maryland bruger man elektroniske stemmemaskiner, som printer en papirkvittering ud. For at være helt sikker på, at maskinerne fungerer korrekt, bør resultaterne af valget verificeres og sammenlignes med papirkvitteringerne. Men selvom stemmemaskinerne bliver brugt i hele USA, har de fleste stater endnu ikke skabt rammerne for en god revision af resultatet,“ siger han.

Forsøg med risk-limiting audits
Teorien bag stikprøve-metoden risk-limiting audits er bredt anerkendt, i hvert fald blandt matematikere. Stikprøvekontrollen af papirkvitteringer eller stemmesedler kan formodentlig medvirke til at skabe offentlig tillid til, at valgresultatet afspejler vælgernes afgivne stemmer. I amerikansk kontekst kan stikprøverne vise sig værdifulde, fordi stemmemaskinerne udfordrer vælgerens tillid.      

"DemTechs erfaringer i Danmark kan bruges som en guide til, hvordan man lave stikprøvekontroller på et område, som er reguleret på kryds og tværs," siger Carsten Schürmann, der samarbejdede med den amerikanske forsker, Philip Stark, da han gjorde sig sine første erfaringer med risk-limiting audits i Danmark.

"Philip Stark bliver ofte krediteret for at have stået fadder til risk-limiting audits, og han har flere gange lagt vejen forbi IT-Universitetet for at samarbejde med forskerne bag DemTech, blandt andet som gæsteprofessor (Velux Visiting Professor) det meste af sidste sommer, "siger Carsten Schürmann.

Under sit ophold i Washington DC vil Carsten Schürmann også deltage i 2016 U.S. Election Program and Seventh Global Elections Organization (GEO-7) Conference, hvor mere end 500 valgeksperter og embedsmænd fra 80 lande er samlet for at diskutere og observere valgprocessen.