Du er her

Nødalarmer må ikke kodes til kommunens vagttelefoner

”Falsk tryghed der i værste fald kan koste en borger livet,” så alvorligt betegner distriktsleder, Jeanette Stærk Larsen, Guldborgsund Kommune brugen af privat indkøbte nødalarmer, der uden aftale kodes til kommunens vagtnumre.

Ældre borgere og pårørende til ældre borgere køber nødalarmer eller armbånd, der er udstyret med et sim kort, og som dermed har samme funktion som en mobiltelefon. Nødalarmerne er udstyret med en akut SOS knap, som automatisk sender en SMS besked til udvalgte numre med en besked om, at der er brug for hjælp. Det er denne funktion pårørende uden aftale koder til hjemmeplejens vagtnumre.

Hjemmeplejens vagtnumre er primært er til råd og vejledning, og forudsætter, at borgeren er i stand til at ringe op og tale med en medarbejder.

”En ting er, at det skaber falsk tryghed.  Det kan også skabe farlige og uheldige situationer både for borgeren og for hjemmeplejens personale. Vi oplever indkodning af kommunens numre sker i et stigende antal, også hos borgere som ikke i forvejen er i kontakt med hjemmeplejen eller sygeplejen. Dette kan være katastrofalt. Hjemmeplejen har ikke har mulighed for at handle på de kald, der kommer fra akut/SOS-knappen på disse telefoner/armbånd,” siger distriktsleder, Jeanette Stærk Larsen, der på det kraftigste fraråder, at hjemmeplejens telefonnumre kodes ind i nødalarmer med akut SOS knap:

”Disse nødalarmer og armbånd bør kodes til familie eller naboer, som ved hvem opkaldet kommer fra og dermed kan være med til at sikre hurtig, rigtig og kompetent hjælp f.eks. via egen læge, lægevagten eller 112.

”Hvis en borger ofte kommer i en situation, hvor han/hun uforudset har brug for akut hjælp, kan der søges om et nødkaldeanlæg i kommunen. Når borgeren er visiteret til et nødkaldeanlæg er der telefonisk kontakt mellem borger og et personale, som har adgang til oplysninger om borgeren. Ligeledes vil personalet via en nøgle i nøgleboks altid have adgang til boligen,” fortæller distriktsleder, Jeanette Stærk Larsen.

Link til kilde