Du er her

Ny undersøgelse af tilfredshed og tillid til NemID

De seneste år har været præget af en del medieomtale af sager, som vedrører data og it-sikkerhed. Det ser ud til at have haft indflydelse på borgernes syn på NemID, hvor en ny måling viser, at danskernes høje tillid er faldet fra 79 pct. i 2013 til 72 pct. i 2014. Dette fald er sket, selvom NemID på intet tidspunkt har været kompromitteret eller hacket. Tilfredsheden med NemID er fortsat høj. 88 pct. er tilfredse med løsningen.

4,3 mio. danskere har i dag NemID, som er nøglen til både det offentlige på nettet og bankerne. Opbakningen til NemID er dermed en væsentlig forudsætning for den øgede digitalisering af samfundet, og det kan også ses på anvendelsestallene.

Digitaliseringsstyrelsen har fået udarbejdet den årlige imagemåling, og selvom tilliden til NemID generelt er høj, er der alligevel sket et fald på 7 pct. i forhold til sidste år. Tilliden til NemID er lige som sidste år stærkest hos de ældre, men den faldende tillid er at spore blandt alle aldersgrupperne. Generelt er kun få utilfredse eller meget utilfredse med NemID, og 88 pct. udtrykker stadig tilfredshed med løsningen. Som noget nyt er der stor tilfredshed med at anvende NemID på mobile enheder, som blev muligt fra i sommer.

Danskerne har de seneste år været vidne til en række sager vedrørende datasikkerhed. De seneste år har budt på mange professionelt udførte phishing-mails (forsøg på økonomisk svindel via e-mails), borgere der har fået stjålet deres identitet og den meget omtalte Se & Hør-skandale. Det har formodentligt sået øget utryghed blandt borgerne.

NemID er sikker
Alle de nævnte tilfælde har angiveligt været medvirkende årsag til den dalende tillid til NemID. Men NemID har aldrig været kompromitteret eller hacket, og sikkerheden er stadig meget høj.

Det er især 2-faktor-sikkerheden, som resulterer i en meget høj sikkerhed. 2-faktor-sikkerhed betyder noget, man har i hovedet (dit password), og noget, man har i hånden (dit nøglekort). Hvis nogen skulle lykkes med at opsnappe passwordet, kan vedkommende dermed ikke bruge det til noget uden nøglekortet og omvendt.
Nets DanID sørger til stadighed for, at NemID er rigtig godt beskyttet, men det er selvfølgelig også vigtigt, at man selv sørger for, at computer, mobil eller tablet er opdateret og beskyttet af et anti-virus program.

Ny strategi styrker cyber- og informationssikkerheden
På baggrund af det stigende behov for borgernes tillid til at anvende digitale tjenester lancerede regeringen 16. december en ny, national strategi for cyber- og informationssikkerhed. Med den nye strategi professionaliserer de statslige myndigheder arbejdet med informationssikkerhed og styrker robustheden mod cyberangreb.

Strategien indeholder 27 konkrete indsatser, som skal være med til at gøre Danmark til et mere sikkert land at anvende digitale tjenester i, og som skal fastholde borgernes tillid til de digitale tjenester.

Fakta – flere tal fra undersøgelsen

Flere logger på offentlige hjemmesider med NemID
Flest borgere bruger NemID til netbank. Udover netbank kan NemID bruges til en lang række offentlige digitale selvbetjeningsløsninger og private løsninger. Flere er begyndt at bruge NemID på andre hjemmesider end netbanken. I 2014 anvendte 40 pct. NemID på andre hjemmesider mod 35 pct. i 2013. Ligeledes er brugen af NemID på offentlige myndigheders hjemmesider steget. I 2013 loggede 83 pct. af borgerne på offentlige myndigheders digitale tjenester med NemID. Dette tal er i 2014 steget til 87 pct.

NemID via smartphone og tablet
I sommeren 2014 blev det muligt at logge på med NemID via smartphones og tablets. Det er der mange borgere, der har taget til sig. 79 pct. er tilfredse med adgang via smartphone og tablet.

50 pct. tror ifølge undersøgelsen, at de vil bruge NemID via smartphones og tablets i fremtiden, og at muligheden vil få dem til at bruge NemID oftere. Blandt de unge, der tror, de vil bruge muligheden i de digitale platforme, mener 63 pct. desuden, at det vil betyde øget brug af NemID.