Du er her

Nyt innovationsbarometer: Offentlige arbejdspladser er innovative

Fire ud af fem offentlige arbejdspladser er innovative. Det viser det nye Innovationsbarometer.

Børnehaver, sygehuse og andre offentlige arbejdspladser over hele landet skaber kvalitet og effektivitet, når de indfører nye services, produkter og måder at arbejde på.

Det viser Center for Offentlig Innovations nye Innovationsbarometer, der er verdens første og eneste statistik om offentlig innovation. Centret har sammen med Danmarks Statistik påvist, at 80 procent af de offentlige arbejdspladser er innovative. De har indført mindst en innovation i 2015-16.

”Den offentlige sektor får mange skældud for at stå helt i stampe og aldrig tænke nyt. Men den myte dræber de nye tal. Det forholder sig ofte omvendt”, siger Ole Bech Lykkebo, analysechef, Center for Offentlig Innovation.

At 80 procent af de offentlige arbejdspladser er innovative overrasker ikke Niels Højberg, stadsdirektør i Aarhus Kommune. I de seneste år har kommunen arbejdet målrettet med at gå nye veje og forny måderne kommunen arbejder på og forstår sig selv på:

”Det overrasker mig ikke, at så mange offentlige arbejdspladser er innovative. Samtidig er det ikke noget, man kommer sovende til. Det kræver ledelsesmæssigt mod, politisk ejerskab og mod til at beskytte medarbejdere, der går nye veje. Og selvfølgelig godt samspil mellem de tre parter. Det er på ingen måde en nem opgave at arbejde med innovation. Til gengæld har vi fået skabt en organisation, der kan tage imod forandringer. Og presset for at finde nye veje bliver ikke mindre de kommende år,” siger Niels Højberg.

Innovationsbarometeret viser også, at når nye løsninger tages i brug, så giver det ofte højere kvalitet og effektivitet. Innovationerne forbedrer kvaliteten i 74 pct. af tilfældene, mens der kommer øget effektivitet ud af 46 procent af innovationerne. Hver tredje innovation skaber både kvalitet og effektivitet.

”Det er vigtigt at understrege, at offentlig innovation ikke er spændende prototyper, som aldrig sættes i drift. Ej heller streger i organisationsdiagrammer eller besparelser, hvor intet nyt sker. De nye tal gælder alene for nye løsninger, der tages konkret i brug og skaber værdi,” forklarer Ole Bech Lykkebo.