Du er her

OS2 - Offentligt digitaliseringsfællesskab er en succes

Samarbejdet mellem 18 kommuner gør det muligt fremover at skræddersy websites, der tager højde for kommunernes krav og behov.

Med OS2web får kommunerne det produkt, som de har brug for: Et fleksibelt og bæredygtigt system til at udvikle websites tilpasset kommunernes behov. Med OS2web undgår kommunerne dermed usmidige standardprogrammer, eksterne leverandørkrav til gamle programmer, eller at andre dikterer leveringstiden på ønskede funktionaliteter. Kommunerne, eller en af de mange leverandørpartnere, kan selv lave ændringerne på websitet alt efter behov, og hvad borgerne efterspørger.

OS2 er et samarbejdende offentligt digitaliseringsfællesskab med 18 kommuner involveret. Fordelen ved fællesskabet er, at løsningerne, fx OS2web, bliver udviklet af kommunale medarbejdere, der kender kommunernes krav og ønsker indefra. Ved at samarbejde kan de medvirkende kommuner dele deres erfaringer og viden, og samtidig går vigtig viden ikke til spilde. Digitaliseringschef i Lyngby-Taarbæk Kommune og formand i OS2, Jens Kjellerup uddyber:

”Hidtil har vi specificeret et produkt med al vores forretningsmæssige viden og så udbudt det og fået tilbud fra leverandører. Så kan vi betale for at få den forretningsmæssige viden tilbage i digital form. Det eneste som vi bare har glemt er at få ejerskab af den digitale viden, vi gav til leverandørerne. Nu prøver vi at sætte en ny kontekst, så det er os selv, der ejer den digitale udgave af vores viden. Vi vil gerne have flere leverandører og konkurrence på markedet, men vi ønsker ikke, at markedet også skal eje det hele.”

Alle kommuner har kunnet bidrage til fællesskabet, og deltagerne har været med på lige betingelser, men det har været forskelligt, hvor meget kommunerne har bidraget til projektet. Den enkelte kommune har selv vurderet, hvad der har været behov for, og dermed hvor meget de skulle investere i fællesskabet. Afdelingsleder i Syddjurs Kommune, Jon Badstue Pedersen udtaler:

”Vi har forventet os rigtig meget af samarbejdet med de andre kommuner. På både kort og lang sigt regner vi med at drage store fordele af samarbejdet, og vi er sikre på, at open source på webområdet er den rigtige strategi for os. Vi er glade for OS2web, der blandt andet indeholder avanceret dagsordenspublicering, autoopmærkning af indholdssider og en indsigtsløsning til sager og dokumenter i vores sagsbehandlingssystemer.”

OS2web er baseret på open source, og det betyder, at løsningerne frit kan deles og udvikles med andre kommuner.

OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab arbejder på nye digitale tværoffentlige løsninger, såsom CPR-broker, der træder ind som et mellemled til CPR-registeret. Med en open source-løsning, der kan det samme og faktisk meget mere, samt nogle udviklingsomkostninger, der deles med mange andre kommuner, er det et billigere og bedre alternativ til de eksisterende løsninger.