Du er her

Robotarme på toilettet? Sådan virker første danske EU-køb af sundhedsinnovation

EU-projektet SILVER er det første EU-støttede projekt om indkøb af sundhedsinnovation med dansk deltagelse. Metoden er såkaldte prækommercielle udbud, der giver virksomheder mulighed for at udvikle løsningerne.

Hvis du som gammel skal på toilettet, vil du så helst have en medhjælper til at følge dig ud på toilettet? Eller foretrækker du at klare det selv med hjælp fra en støttende robotarm?

Et hollandsk firma kan se et marked for en assisterende støttearm, der kan stabilisere ældres bevægelser, og det vil de nu gerne udvikle. Den idé er så god, at de sidste år vandt en sølvmedalje som led i EU-projektet SILVER og dermed kom med i opløbet om at få midler til at færdigudvikle robotarmen.

Bag SILVER-projektet står 13 europæiske partnere, heriblandt Region Syddanmark og Odense Kommune. Det er det første EU-støttede projekt om indkøb af sundhedsinnovation med danske partnere.

”Vi ser ofte, at nogle virksomheder har en teknisk løsning. De kommer og siger: ’Vi tror, dette kan være interessant for jer.’ Men problemet er, at det ofte ikke er behovsstyret. Det er udviklet af nogle, der ikke har deres daglige arbejde inden for ældre eller handicap-området,” forklarer René Lorenz, chef for virksom viden i Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune.

Odense Kommune er derfor gået med i projektet for at sikre innovation, der kan bruges ude i den kommunale virkelighed. Kommunen har brug for virksomhederne, understreger René Lorenz.

”Hvis vi selv skulle udvikle løsningerne, så ville vi mangle faglighed omkring teknologien.”

SILVER-projektet har et budget til udvikling på cirka 16 millioner kroner. Odense Kommune lægger selv cirka en million kroner i løbet af de godt fire år, projektet løber. Resten af pengene kommer de øvrige partnere og fra EU’s forsknings- og innovationsprogram.

”Det er da forhåbningen, at der bliver udviklet nogle løsninger, vi kan bruge. Det er en måde for os at understøtte noget udvikling og forskning, samtidig med at få noget udbytte af det,” forklarer René Lorenz.