Du er her

Sæbedispenser afslører manglende vask af hænder

​Grundig håndvask kan redde menneskeliv, men ikke alle gør det, viser undersøgelser udført i Region Hovedstaden.

Forsøg med sæbedispenser på to hospitaler
​​Kun omkring en tredjedel af patienter og pårørende vasker hænder med sæbe efter toiletbesøg. En anden tredjedel af gruppen vasker kun hænder med vand, og den sidste tredjedel går ud fra toilettet uden at røre hverken sæbe eller vandhane.

Det viser et omfattende forsøg med håndhygiejne udført på to af de store af Region Hovedstadens hospitaler, som nu sætter den særlige sæbedispenser brugt til forsøget op permanent på to udvalgte hospitaler.

Undersøgelsen viste også, at blandt sundhedspersonalet er tallene for håndhygiejnen en del bedre, men også her konstaterer projektgruppen efter flere måneders observation på udvalgte afdelinger, at der er plads til store forbedringer.

Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital samt formand Region Hovedstadens komité for Infektionskontrol og Hygiejne, siger:

"God håndhygiejne kan redde liv, hvis blot man gør det til en del af sit toiletbesøg at vaske sine hænder ordentligt med sæbe. Det er faktisk et meget effektivt middel mod bakterier og spredning af smitte".

"Det har naturligvis været bekymrende for os i projektforsøget at konstatere, at så få i virkeligheden gør håndvask med sæbe til en del af deres toiletvaner. Men dette mønster kan vi nu positivt se, vi kan ændre på med de nye type dispensere."

Bip mindede om håndvask
I undersøgelserne målte man ca. 10.000 toiletbesøg ved at benytte en særlig sæbedispenser opfundet for at aktivere flere til håndvaskeri. Til at begynde med registrerede sæbedispenseren blot, hvad toiletgæsterne gjorde. Herefter blev den aktiveret, så den med et blink og en biptone kunne minde gæsterne om håndvask.

Og så kom der anderledes gang i sæbe og vand. Resultatet blev en fordobling af håndvask med sæbe (til ca. 80 %) blandt patienter og pårørende og en forbedring blandt personale til næsten 100 %.

På sigt er det hos gruppen bag undersøgelserne håbet, at sæbedispenseren bliver udbredt til alle hospitaler i regionen.

"Det er jo oplagt, når man ser de gode resultater", erklærer Torben Mogensen.