Du er her

Unge lærer om NemID i Frederikssund

Igennem de sidste mange måneder har der været stor fokus på NemID og Digital Post til de ældre borgere. Således har bibliotekerne og Borgerservice gennemført mange gratis kurser, og kampagnerne har buldret derudaf. NemID er imidlertid også for de unge, hvilket mange af dem nok har været endnu mindre opmærksomme på end fx deres forældre og bedsteforældre. Derfor har Frederikssund Kommune nu sat fokus på også at få de unge med.

Midt i den digitale virkelighed hvor alle på en eller anden måde bliver berørt af Digital Post, NemID, borger.dk osv. må unge da have en fordel. De er eksperter på mobil, PC og tablet, og vant til at navigere på nettet. Som digitalt indfødte har de helt styr på de digitale færdigheder.

Men iflg. Marianne Hansen fra Frederikssund Bibliotekerne er der forskel på at have tjek på mobil og PC, og vide hvordan man snapchatter, og så at kunne vurdere og hente informationer og tage kritisk stilling til om det kan og må bruges i den valgte sammenhæng.

- Hvorfor skal man ikke copy-paste opgaver fra nettet? Og hvorfor skal man have en digital postkasse? Det kræver også mere end færdigheder at navigere på borger.dk og SKAT - her er det vigtigt at blive introduceret for muligheder og ansvar. Det er nogle af de ting vi berører i kurserne for eleverne, fortæller Marianne Hansen.

- Statistikkerne viser samtidig at kun en lille del af de unge på nuværende tidspunkt har oprettet en digital postkasse, så der er god grund til at målrette en del af vores indsats i den kommende tid mod de unge under 18 år.

Alle disse ting er der derfor fokus på nu, hvor Marienlystskolen og Frederikssund Bibliotekerne har indgået et samarbejde om pilotprojektet: ”Digitale unge”. Det handler om at klæde unge på til at blive digitale borgere.

Det sker gennem en række læringsmoduler fra 7.- 10. klasse, som er afpasset de unges alderstrin. Modulerne handler bl.a. om etik og spilleregler på nettet, introduktion til bibliotekets net ressourcer til brug for skoleopgaver, SKAT kommer på besøg og fortæller om skattekort og TastSelv, og Borgerservice viser hvordan man opretter NemID og får en digital postkasse.

I denne uge er det modulet for 10. klasserne der løber af stablen. For dem handler det især om introduktion til Digital Post, SKAT og Borgerservice.

Iflg. Marianne Hansen, så bliver der også en særlig runde for 9. klasserne i starten af det nye år.

- På det tidspunkt er de ved at skulle i gang med deres store afgangsopgave, så da vil vi især have fokus på netop delen med søgning efter viden, og brug af kilder på nettet.

Ud over at undervise i klasserne i Center 10 i denne uge, så er Biblioteket og Borgerservice også at finde i studiecenteret på Frederikssund Gymnasium.

Her sidder der medarbejdere klar i udvalgte tidsrum, for at udstede NemID til eleverne mens de venter, og så får de samtidig en kort introduktion til hvordan de kommer trygt igang med at bruge det.