Du er her

Unge med diagnoser har succes i teknologivirksomhed

Unge med diagnoser som eksempelvis autisme eller asperger har personlig succes i et nyt skoleforløb, hvor de udnytter deres talenter for teknologi hos den socialøkonomiske virksomhed Actura Robotcenter.

I skoleforløbet tilbydes de unge teknologitalenter at arbejde med at udvikle og producere blandt andet 3D-print, robotter og velfærdsteknologi hos Actura, der samarbejder med Aarhus Kommune om forløbet.

Rådmand for Børn og Unge Bünyamin Simsek glæder sig over det lovende potentiale både for unge og erhvervsliv.

”Det er skønt at se, hvordan mennesker folder sig ud, når vi flytter fokus fra deres udfordringer til deres evner og ambitioner. Håbet er, at vi med projektet baner vejen for at supplere specialtilbud og personlig støtte med konkret arbejde og opgaver, som styrker de unges evne til at klare sig selv. Det kommer til at gavne dem gennem hele livet”, siger Bünyamin Simsek.

De unge arbejder under forløbet med opgaver, der udfordrer og udvikler deres særlige tæft for teknologi. Gevinsten er ikke alene større selvtillid og målrettethed for de unge, men også kontant indtjening for Actura Robotcenter, der kan sælge de teknologiske løsninger.

Hos Actura Robotcenter siger direktør Morten Olesen:

”Vi oplever i disse år et paradoks, hvor erhvervslivet skriger efter kvalificerede it-medarbejdere samtidig med at en stor gruppe unge med særlige it-kompetencer overses. Vi har udviklet konceptet TEKNOLOGITALENTER, netop for at dyrke og synliggøre særlige evner og interesser hos personer med autismediagnose. Målet er at støtte de unge i at opbygge både en social og arbejdsmæssig identitet, styrke deres selvværd og få dem til at lykkes med det, de er rigtig gode til,” siger
Morten Olesen.

Projektleder i Børn og Unge, Søren Kronborg Pedersen, er meget tilfreds med de første resultater af projektet.

”Vi kan se, at de unge blomstrer op gennem talentforløbet. De arbejder med deres særlige egenskaber og personlige ambitioner. Vi har for eksempel en ung mand, der gerne vil være dyrlæge. Lige nu arbejder han med at udvikle 3D-printede proteser til kæledyr, der er kommet galt af sted”, siger Søren Kronborg Pedersen.

De foreløbige resultater af de unge talenters arbejde vises frem i denne uge i Dokk1. Her får de besøgende mulighed for at se og prøve bl.a. robotter og 3D-print, de unge har udviklet i deres tid hos Actura Robotcenter.

Talentforløbet er finansieret af Aarhus Kommunes Velfærdsteknologiske Udviklingspulje. Puljen har til formål at fremme brugen af teknologi på alle kommunens serviceområder. Teknologitalenter er ét blandt i alt 14 testforsøg igangsat i 2015.