Du er her

Vejen Kommunes brug af GIS hædres med international pris

Vejen Kommunes GIS-team har modtaget en international pris for sit arbejde med at udvikle GIS. Det er første gang, at en kommune i Danmark modtager prisen, der uddeles en gang om året på en international konference i USA. I år med deltagelse af 15.000 GIS-folk fra 100.000 virksomheder og organisationer fra hele verden.

Prisen gives for nytænkning og for at være i førertrøjen med at udvikle og udbrede brugen af GIS-værktøjet.

Gis er et digitalt værktøj, som bruges i mange sammenhænge i Vejen Kommune. Kommunens GIS-team arbejder løbende med at udvikle systemet og gøre det brugervenligt. Og det på en måde og med en sådan kvalitet, at kommunen er blevet hædret med en international pris.

GIS-folkene får prisen for at være i førertrøjen med at udvikle GIS-værktøjet , så det kan anvendes bredt i organisationen i mange sammenhænge samt benyttes som en brugervenlig selvbetjeningsløsning i den digitale servicering af borgerne. Og netop arbejdet med at udvikle smarte digitale løsninger med GIS, så kommunen både kan yde borgerne en bedre service og samtidig gøre det med brug af færre penge og ressourcer bliver specielt fremhævet i begrundelsen for prisen.

Prisen, der uddeles en gang om året, er indstiftet af det verdensomspændende amerikanske firma ESRI, som står bag GIS-systemet. Det er kun tredje gang at prisen går til et dansk firma, og det er første gang, at en kommune modtager prisen. Overrækkelsen fandt sted for nylig på den årlige konference hos moderfirmaet i USA med 15.000 deltagere fra 100.000 virksomheder og organisationer fra hele verden.

GIS anvendes i Vejen Kommune inden for de traditionelle områder i Teknik og Miljø, men også i en række andre områder, som økonomi, ældre, skole og digitalisering. Gis er også et informationsværktøj og i dag kan borgerne på hjemmesiden ud fra en adresse hente viden om, hvilke muligheder, lovgivningsbestemmelser og restriktioner, der gælder for adressen eller for et geografisk område.

”Det vi arbejder hen imod er digitale selvbetjeningsløsninger med GIS, hvor borgerne på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet kan gå på nettet og for eksempel i forbindelse med en byggesag hente oplysninger vedrørende ens hus eller grund og i nogle tilfælde med det samme få afgjort, om der kan gives en tilladelse”, forklarer Anita Enevoldsen, som er GIS-koordinator og var i USA for at modtage prisen.

Ifølge Anita Enevoldsen kan GIS med fordel bruges af kommunens ansatte ikke bare til information men som redskab til sagsbehandling, analysearbejde og budgetstyring, ligesom skoler og institutioner for eksempel kan bruge GIS til energistyring. Kun fantasien sætter grænser for, hvad det kan bruges til. ”Det smarte og intelligente ved systemet er, at du ud fra kortoplysninger kan sammenstille en række data og udtrække en masse nyttige oplysninger til at skabe viden og overblik og dermed få et bedre og mere oplyst grundlag at træffe beslutningerne på”.