Du er her

Vink farvel til aftryk hos bøjletandlægen

Nu behøver det ikke længere være ubehageligt at gå til tandlægen, hvis du skal have taget aftryk af dine tænder. På Tandreguleringsklinikken i Gladsaxe Kommune har de fået en tandscanner, der laver en 3D model af dit tandsæt.
  
Tandreguleringsklinikken er en af de få offentlige klinikker i Danmark, som har den effektive tandscanner. Selvom de kun har brugt tandscanneren i deres arbejde siden januar, har de fået stor ros og mange flere lettede patienter. Lettede, fordi de ikke længere skal have taget aftryk. Både store og små børn er nysgerrig efter det, der foregår på skærmen og synes, det er sjovt, at de selv kan følge med.

Med den nye tandscanner bliver der taget op til 1500 billeder pr. kæbedel, og alt efter hvad der er brug for, så tages der både billeder af tænderne og ganen. Ud fra de billeder bliver der dannet en 3D model, som både bliver brugt til fremstilling af bøjler og til studiemodeller.

Fordelen ved den nye tandscanner er, at den medfører en række andre ressourcer, som blandt andet betyder, at Tandreguleringsklinikken skal bruge færre penge på aftryksskeer, desinfektionsvæske, emballage eller alginat, som er det materiale, der bruges til at tage aftryk med. Samtidig skal de heller ikke bruge tid på at pakke, rydde op eller rengøre, som de ellers plejede at skulle ved den gamle metode.
Den nye tandscanner er også mere miljøvenlig, netop fordi klinikken ikke længere skal bruge alginat, gips eller forsendelsesemballage.

- Når man tager et almindeligt aftryk, så er der en hel masse ting, som skal ryddes op bagefter, og vi skal sørge for at rengøre, og vi skal pakke og sende. Alt det slipper vi for i forbindelse med scanneren, fortæller Lone Møller, specialtandlæge.

Den nye tandscanner har altså flere fordele, og den eneste ulempe for tandlægerne har været, at den var svær at lære at bruge i starten. Men alt i alt er den blevet taget rigtig godt i mod af både tandlæger og især også af patienterne.